Back

APM Buzau - Plan Masuri Prevenirea si Limitarea Imbolnavirilor Gripa 2018-2019

PLAN DE MASURI PENTRU PREVENIREA SI LIMITAREA IMBOLNAVIRILOR PRIN GRIPA 2018-2019

 

In vederea limitarii imbolnavirilor prin gripa, Directia de Sanatate Publica Buzau are urmatoarele atributii:

 • Depistarea precoce a focarelor si detectarea manifestarii epidemice de gripa, monitorizarea cazurilor, instruirea intregului personal medico-sanitar si auxiliar din judet asupra masurilor de prevenire si limitare a imbolnavirilor.
 • Reducerea imbolnavirilor, complicatiilor si a deceselor.
 • Limitarea extinderii unor eventuale focare de gripa.
 • Monitorizarea cazurilor de imbolnavire sau a focarelor inregistrate la nivelul unitatilor de invatamant in vederea stabilirii masurilor care se impun in functie de situatia epidemiologica.
 • Verificarea punerii in aplicare a masurilor recomandate in vederea prevenirii si limitarii imbolnavirilor prin gripa
 • Asigurarea distribuirii dozelor de vaccin antigripal primit de la Ministerul Sanatatii in vederea vaccinarii grupelor populationale la risc si centralizarea situatiei vaccinarilor din teritoriu.

Ca urmare a instructiunilor si recomandarilor transmise de catre Ministerul Sanatatii de la inceputul sezonului gripal 2018-2019, Directia de Sanatate Publica Buzau a luat urmatoarele masuri:

 1. La nivelul unitatilor sanitare cu paturi:

 Au fost transmise adrese prin care li s-au reamintit urmatoarele:

 -  Reinstruirea personalului medical cu privire la masurile care se impun avand in vedere circulatia  virusului  gripal.

- Triajul epidemiologic zilnic al personalului, impunerea utilizarii echipamentelor de protectie (masti, manusi, halate), precum si respectarea  normelor de igiena personala, iar in functie de gravitatea afectiunii  interzicerea accesului in serviciu a persoanelor cu semne de infectie respiratorie acuta.

- Triajul epidemiologic zilnic al pacientilor si comunicarea catre Directia de Sanatate Publica  a constatarilor.

- Izolarea imediata a oricarui bolnav cu simptomatologie respiratorie, in spatiile de izolare ale unitatii sau in functie de gravitate, transferul in Sectia de Boli Infectioase si comunicarea operativa catre  Directia de Sanatate Publica a acestei situatii .

- Intensificarea masurilor de curatenie si dezinfectie zilnica.

- Restrictionarea accesului vizitatorilor pe canale orare bine definite, si/sau interzicerea vizitelor in sectiile de inalt risc (Neonatologie, pediatrie, ATI, Chirurgie, Boli infectioase).

- Supravegherea si educarea bolnavilor in vederea igienei riguroase a mainilor.

Avand in vedere evolutia gripei cu caracter epidemic, au fost transmise unitatilor sanitare recomandari suplimentare, conform adresei Ministerului Sanatatii nr. 4661/28.01.2019 astfel:

 • Refacerea stocurilor de antivirale,  de catre toate spitalele care interneaza cazuri de infectii respiratorii acute;
 • Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toti pacientii care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa ( febra si tuse, respectiv cu gripa severa – febra, tuse si dispnee cu debut in ultimele 10 zile fara a astepta rezulatul de laborator);
 • Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactii pacientilor internati: initial pacienti din acelasi salon si personalul care ii ingrijeste, chiar daca au fost vaccinati cu minim 2 saptamani inainte; vaccinarea de urgenta a personalului nevaccinat;
 • Refacerea urgenta a stocurilor de echipamente de protectie si utilizarea corespunzatoare a acestora;
 • Refacerea urgenta a stocurilor de antiseptice si dezinfectante pentru mentinerea unei igiene riguroase a mainilor si a suprafetelor;
 • Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa in sectia de boli infectioase. In caz de supraaglomerare a acesteia se vor asigura conditii de izolare pe sectia de origine sau intr-o alta sectie cu personal dedicat.
 1. La nivelul unitatilor de invatamant
 • Prin personalul de specialitate din cadrul Directiei de Sanatate Publica Buzau in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean s-au efectuat campanii de informare si educare a cadrelor didactice din unitatile de invatamant, in vederea instituirii masurilor de prevenire a imbolnavirilor in unitatile de invatamant si raportarea zilnica a cazurilor, precum  si a absenteismului scolar.
 • Personalul medico - sanitar care asigura asistenta medicala profilactica si curativa in colectivitatile de copii din mediul urban si rural (medici din reteaua de medicina scolara si medici de familie) realizeaza triajului zilnic si informeaza Directia de Sanatate Publica  in cazul aparitiei unor situatii deosebite.
 • Respectarea normelor de igiena personala atat de catre  personalul didactic cat si de elevi/prescolari.
 • Indrumarea de catre personalul medico - sanitar a copiilor si a cadrelor didactice care prezinta semne de boala catre medicii de familie, la constatarea aparitiei simptomatologiei respiratorii.
 • Copiii bolnavi vor intra in colectivitate doar dupa vindecare, in baza avizului epidemiologic, eliberat de catre medical curant.
 • La recomandarea Ministerului Sanatatii, Directia de Sanatate Publica poate suspenda cursurile dintr-o colectivitate (clasa), daca absenteismul prin viroze respiratorii (gripa) este mai mare de 20% din efectivul acesteia, 3 zile consecutiv si nu mai mult de 5 zile.
 1. Informarea populatiei

 Au fost sustinute instruiri cu medicii de familie si cu asistentii medicali comunitari din intreg judetul,  pentru informarea populatiei cu privire la punerea in aplicare a masurilor de prevenire a imbolnavirilor si respectarea  normelor de igiena personala.

Directia de Sanatate Publica Buzau a realizat campanii de informare – educare a populatiei si a transmis  urmatoarele recomandari  privind masurile care trebuie instituite in vederea prevenirii imbolnavirilor prin gripa:


- optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);


- spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică);


- în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi;

 

- evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii

- evitarea vizitării rudelor sau prietenilor internaţi în spitale

- aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C


- autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi anunţarea telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie

 • În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.
 • Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.
 • Vaccinarea trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate.

La sediul Directiei de Sanatate Publica Buzau, au fost sustinute intalniri cu reprezentantii mass-media pentru informarea populatiei cu privire la evolutia infectiilor respiratorii, a masurilor si recomandarilor de prevenire a imbolnavirii cu virus gripal.